Årets biltvättarkommun 2019 utsedd:

Kristinehamns kommun bäst i Sverige på rätt biltvätt


Kristinehamns kommun är bäst i Sverige när det gäller att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan.
Miljöproblemet med biltvätt på gatan har varit känt sedan längre, men trots det tvättar fortfarande var tredje bilist bilen hemma.
För att ändra på det har Hållbar biltvätt för andra året i rad utsett Årets biltvättarkommun, en utmärkelse som i år går till Kristinehamn för deras aktiva och ihärdiga arbete med att sprida kunskap om varför man inte ska tvätta bilen hemma.

- Kristinehamns kommun har visat att de har ett brinnande engagemang för att upplysa kommuninvånarna om att man inte ska tvätta bilen på gatan utan på en biltvättsanläggning. De har verkligen tagit sig an utmaningen på ett föredömligt sätt och genomfört flera kreativa informationsinsatser, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.

Kristinehamns kommun har bland annat spridit information via biltvättsanläggningar, skickat ut direktreklam, genomfört kampanjer i sociala medier och med enkla medel producerat flera filmer. De har även varit aktiva under Stora Biltvättarhelgen där de informerat allmänheten om miljöproblemet med biltvätt på gatan.

-Vi är jättestolta över utmärkelsen eftersom vi jobbat aktivt i flera år med att ändra beteendet kring hur vi tvättar våra bilar. Det är inget som görs över en natt utan ett långsiktigt arbete. Vi försöker dock att kommunicera med glimten i ögat, det tror vi når bättre fram, säger Jeanette Olsson och Therese Alstad på Kristinehamns kommun.

Biltvätt hemma på gatan eller garageuppfarten skadar miljön eftersom det smutsiga vattnet som rinner ner i gatubrunnarna innehåller tungmetaller som kadmium och bly, olja och kemikalier från biltvättsprodukter. Vattnet renas inte utan fortsätter ut i närliggande sjöar och vattendrag. Trots det finns inget nationellt förbud eller sanktioner för biltvätt på gatan. Däremot kan varje enskild kommun sätta upp riktlinjer eller förbud inom ett visst område. Totalt 56 procent av landets kommuner uppger att de har riktlinjer mot biltvätt på gatan och ytterligare drygt 10 procent har förbud inom ett visst område. Samtidigt uppger en tredjedel (34 %) att de helt saknar riktlinjer eller förbud för biltvätt på gatan.
- Eftersom det finns ett glapp i lagstiftningen, tycker vi att det är extra viktigt att uppmärksamma de kommuner som verkligen jobbar aktivt med denna fråga. Förhoppningsvis kan det inspirera till att fler kommuner ökar insatserna för att få bort biltvättandet på gatan, säger Robert Dimmlich.

På bilden syns Robert Dimmlich från Hållbar biltvätt som överlämnar pris och diplom till Therese Alstad (mitten) och Jeanette Olsson (t.h.) på Kristinehamns kommun.