gg
Är du en god granne? #tvättikett
1 oktober, 2020
krist
Årets Inpiratör – Kristinehamns kommun!
7 januari, 2021
Visa alla

Vi gratulerar: Årets biltvättarkommun 2020 – Sollentuna!

droppen

Sollentuna kommun är bäst i Sverige på rätt biltvätt!
Kommunen har tack vare sina innovativa insatser blivit utsedd till Årets biltvättarkommun 2020. Tisdagen den 20 oktober tog Sollentuna kommun och ordförande i klimatnämnden Jonas Riedel emot Hållbar bilvätts utmärkelse under ett evenemang vid Helenelunds pendeltågsstation i Stockholm.
För att sprida information och uppmaningar till sina invånare har Sollentuna med hjälp av budskapet ”Här börjar din badsjö” bland annat utformat egna affischer för tvätthallar, drivmedelsstationer och anslagstavlor, genomfört kampanjer i sociala medier och producerat eget rörligt material i olika kanaler. Inför stora Biltvättarhelgen, som ägde rum i april, väckte kommunen stor uppmärksamhet när Jonas Riedel med miljövänlig färg målade budskapet om badsjön vid en gatubrunn vid Sollentuna station.
– Sollentuna kommun har på ett föredömligt sätt visat hur man som kommun kan arbeta med att informera sina invånare om hur man tvättar bilen rätt för miljöns skull. Sollentuna har verkligen gjort det lilla extra och varit kreativa med sina kampanjer i år, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.
I Sverige saknas det generell lagstiftning kring biltvätt på gatan, däremot har varje enskild kommun möjlighet att precis som Sollentuna själva sätta upp riktlinjer och rekommendationer om att inte tvätta bilen på gatan.
– Det är oerhört roligt att kommunens kampanj blivit uppmärksammad. Men det viktigaste är att vi genomfört en informationskampanj som Hållbar biltvätt anser varit effektiv. När fler bilägare i Sollentuna väljer att tvätta sina bilar på en godkänd anläggning får alla Sollentunabor en bättre miljö, säger Jonas Riedel (C), ordförande i klimatnämnden i kommunen.

Sveriges 10 bästa biltvättarkommuner
1. Sollentuna
2. Kristinehamn
3. Östersund
Plats 4–10 (utan inbördes ordning):
Sundbyberg
Mjölby
Karlstad
Kristianstad
Mönsterås
Trollhättan

Comments are closed.