Ren bil med miljövänliga produkter?
27 november, 2018
God fortsättning på det nya året!
3 januari, 2019
Visa alla

Ny svensk process rensar vatten från kvicksilver

Ännu ett framsteg för svensk forskning som bådar gott för miljön! 🌏💧💦
Vatten som förorenats av kvicksilver och andra giftiga tungmetaller orsakar stora miljö- och hälsoproblem i världen. Nu kommer en ny elektrokemisk process, framtagen vid Chalmers University of Technology, att kunna rena stora mängder vatten från låga, men ändå mycket skadliga koncentrationer av kvicksilver. Tungmetallen försvinner när den bildar en legering med en med en annan metall.

– Vår metod gör det möjligt att ta bort mer än 99 procent av kvicksilvret i en vattenlösning, säger Björn Wickman, forskningsledare vid institutionen för fysik på Chalmers.
Hittills har det inte funnits någon etablerad teknik för detta. Det går att rena vatten så att det med god marginal klarar etablerade gränsvärden för säkert dricksvatten, Även industrin behöver bättre metoder för att ytterligare kunna minska mängden kvicksilver som släpps ut i naturen, fortsätter Björn Wickman.

Under de senaste två åren har han och Cristian Tunsu, forskare på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, studerat en elektrokemisk process som gör att vatten kan renas från kvicksilver. Metoden bygger på att tungmetalljonerna försvinner från vattnet genom att dessa istället bildar en legering med en annan metall. Den nya tekniken har testats noga och resultaten från omfattande laboratorietester har nu publicerats.

Uppfinningen kan beskrivas som en metallplatta – en elektrod – som binder specifika tungmetaller till sig. Elektroden består av ädelmetallen platina och med elektrokemins hjälp tar den upp det giftiga kvicksilvret så att en blandning av metallerna bildas. På så sätt renas alltså vattnet och legeringen av de två metallerna är så stark att den giftiga tungmetallen inte kan lösa sig i vattnet på nytt.
– Legeringar av det här slaget har gjorts förut, men i helt andra syften. Det är första gången som tekniken med elektrokemisk legering används för att rena tungmetaller från vatten, säger Cristian Tunsu.

Den nya vattenreningsmetoden är patentsökt och just nu arbetar man fram en prototyp som ska testas utanför laboratoriet under verkliga förhållanden,

Comments are closed.