Miljöpris till biltvätt i Sävsjö
21 november, 2018
Ren bil med miljövänliga produkter?
27 november, 2018
Visa alla

Ny metod: såpbubblor mot tungmetaller

Kan såpbubblor rensa vatten från tungmetaller? Ja faktiskt, men inte vilka såpbubblor som helst, På Mittuniversitetet i Sundsvall har man forskat fram en metod där man kan använda väldigt speciella såpbubblor för att rena tungmetaller från vatten och de kan bli aktuella för ..biltvättar. 💦💧

Det är svårt att fånga tungmetaller. Den enda metoden som fungerar i vatten med mycket låga halter av tungmetaller, är den som utvecklats på Mittuniversitetet. Forskningen har pågått i tio års tid.

– Vi har utvecklat ett ämne som fångar tungmetallerna och ansluter till såpbubblorna. Med såpbubblorna så tar vi bort alla tungmetaller i vattnet. Vi skapar ett skum och då kommer vårt ämne att fånga tungmetallerna, berättar Håkan Edlund, professor i fysikalisk kemi på Mittuniversitetet för P4 Västernorrland.

Ämnet som fångar tungmetallen är dyrt att tillverka men går att återanvända.
– Man kan lägga på en liten elektrisk spänning och då släpper det ifrån sig tungmetallen. Ämnet blir igen en såpbubbla och vi kan använda det i nästa process, förklarar Håkan Edlund.

Ämnet är så specifikt så att det kan plocka en tungmetall i taget, såsom krom, nickel eller koppar.

Nu vill universitetet jobba i större skala och tillverka upp till 50 kilo per gång av det unika ämnet. Därför har man ansökt om pengar från den regionala EU-fonden.

I framtiden ser Håkan Edlund en möjlighet att rena vatten från giftiga tungmetaller så att det inte behöver transporteras till en förvaringsplats.

– Vi har jobbat med ett företag som ville släppa ut sitt processvatten i Ångermanälven. Ett annat projekt som vi har tittat på är biltvättar. De vill kunna skicka ut sitt tvättvatten direkt ut i det vanliga avloppsnätet. I dag så måste de samla upp det, slamtömma och köra det på deponi, säger han.

Comments are closed.