Certifiering för biltvättar när Storbritannien påbörjar resan
4 maj, 2018
Miljöpriset Lilla Edet
6 juni, 2018
Visa alla

Får man tvätta bilen var man vill i Europa?

Bilvätt på gatan, förbud eller inte? Vi tar en titt på vad som gäller på något sydligare breddgrader i Europa.

I vårt södra grannland Danmark räknar man precis som i Sverige med att alltför många bilar tvättas hemma på gatan, cirka 6 miljoner bilar per år. När den danska kampanjen Vaskbilmedomtanke drog igång fick den snabbt starkt gehör på hög politisk nivå av Miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen. I ett möte med den danska motsvarigheten till Svensk Bensinhandel – BFR – som står bakom kampanjen – fick ministern och representanter i Miljö-och livsmedelsutskottet utvidgad information om kampanjen och reagerade direkt. Man var överraskade över problemets storlek men uppfodrade i första hand landets kommuner, som sätter nivåerna för tillåtna mängder utsläpp av avlopps- och spillvatten, att upplysa mer kraftfullt om miljökonsekvenserna för att nå ut med budskapet till alla hemmatvättare.

Alltså ännu inga förbud, inga påföljder.

Går vi ytterligare ett snäpp söderut hittar vi däremot skärpta regler. I Tyskland varierar de lokala miljökraven mellan kommunerna men väldigt många har stenhårda förbud mot biltvätt på gatan. Upp till 1000 euro kan det kosta för den som valt att svabba av bilen vid trottoarkanten i fel kommun. Är man osäker på vad som gäller exakt var man bor eller befinner sig så finns det kartor med klara symboler att ta till, helt förbjudet – delvis tillåtet – och grönt ljus.

Till slut så har Frankrike har valt en gyllene medelväg, visserligen med ett rikstäckande förbud men bötessumman för biltvätt på gatan uppgår där till 450 euro.

Comments are closed.