Att verka genom att synas
16 oktober, 2017
Ett kompetenscentrum tycks ha bildats
1 december, 2017
Visa alla

Blir det verkligen mer föroreningar på vintern?

Det sprids inte mer tungmetaller från bromsar och karossen bara för att det är vinter.
Ja för ögat verkar det så. Bilarna blir i alla fall smutsigare. Det saltas mer och stänker på karossen. Nästan så det känns meningslöst att tvätta kärran när den är lika skitig igen efter en kvart – när det är som värst.

Små skillnader i mätning

Faktum är att vi gjorde några jämförande mätningar förra året på det som samlats i slammet på sommaren respektive vintern. Men vi såg faktiskt inga signifikanta skillnader mellan säsongerna. Vad gäller tungmetaller och olja i alla fall. Det kan finnas flera orsaker till ett sådant resultat, förutsatt att våra mätningar var representativa förstås:

Det sprids inte mer tungmetaller från bromsar och karossen bara för att det är vinter. Samma sak med oljepartiklar från däck och vägbanan. Saltet påverkar inte resultatet men att föroreningarna blir synliga i snöslask men osynliga i det ”oskyldiga” sommardammet har lett till att vi tror att de bara är de riktigt skitiga bilarna som vi tror behöver åka till en tvättanläggning med riktig rening?

Det är bäst att vara ytterst ödmjuk här, för detta är bara en teori som bygger på ett fåtal provtagningar, men vi är nyfikna på att höra vad ni andra tror.

Comments are closed.