Alla kan vara med i Hållbar Biltvätt
11 september, 2017
Nu har vi passerat 300-strecket
6 oktober, 2017
Visa alla

I kölvattnet av certifieringen

För de som ska certifiera sig finns en obligatorisk utbildning.
Sedan vi släppte certifieringen av biltvättar, har det kommit mest ros men lite ris också. Det roliga är att fler vill ansluta sig till certifieringen. En ägare av en biltvätt ställde sig dock tveksam till syftet med certifieringen. Om det nu bara handlar om att leva upp till kommunens krav så gör väl alla redan det? Jag hann inte ens svara på frågan innan hen uttryckte det själv: “Det saknas enhetliga regler samtidigt som det fuskas inom branschen”. Ja, just därför behövs certifieringen.

Underskattning

Jag kan hålla med om att det kan låta lite tamt vid första anblicken. Att klara kraven som kommunen faktiskt ställer borde knappast vara något att ens lyfta på ögonbrynet för. Men det är en sak att uttrycka en regel och en annan sak att följa den. Många kommuner hinner inte med och andra har svårt att ställa tuffa krav om det bara finns en enda biltvätt i kommunen. Om den enda tvätten lägger ner, så återstår bara de helt orenade hemma tvättarna.

För att inte tala om alla dessa tvättar som sker i verkstäder och garage där det kanske inte ens finns slambrunnar.

Utbildning

För de som ska certifiera sig finns en obligatorisk utbildning. Den är uppskattad, behövd och tycks göra skillnad. Enligt bolagen har det ofta varit den största utmaningen att klara utbildningen, även om den inte tar mer än 15 minuter. Men därefter så trillar poletten ner för många anställda och motivationen ökar.

Comments are closed.