Min bil är ingen förorenare, minsann!
10 augusti, 2017
Startskott för certifierade biltvättar
31 augusti, 2017
Visa alla

För mycket miljö?

Ofta har vi fått höra att miljöfrågorna står i konflikt med våra övriga önskemål i livet. Att hänsyn till miljön innebär att man måste uppoffra något annat åtråvärt, som exempelvis bekvämlighet och att få flyga ohämmat till Thailand.

Det stämmer delvis, men ibland är det tvärtom. Produkter som har högre kvalitet är ofta mindre förorenade och består av rena råvaror.

Tvättmedel blev fel

Och ibland blir det bakslag för vissa miljöfrågor om lösningarna är alltför omogna. De första miljöanpassade tvättmedlen som dök upp på marknaden visades tvätta sämre än rent vatten i Konsumentverkets egna tester. Det ledde till dåligt rykte och diskussioner om miljöanpassat alltid innebar sämre funktion. Vilket i sin tur motverkade lanseringen av miljöinnovationer. Senare lansering av miljömärkta tvättmedel har visat bra tvätt- och miljöprestanda. Konsumenterna törs åter lita på miljöprodukterna.

Biltvättar

Vi hade en motsvarande diskussion om hur mycket vatten som kunde återcirkulera i biltvättarna. Några anläggningar med nästan helt cirkulerande system gav upphov till dålig luft och en del tveksamheter kring tvättresultatet. Idag har man backat en del på ambitionerna med återcirkulation för att vara säker på att tvättarna fungerar bra och ger bra rening av tungmetaller och olja. Ibland kan det perfekta vara det godas fiende, och för biltvättarna har man nog hittat rätt nivå idag för att skapa bästa möjliga miljövinst.


Comments are closed.