Början till slutet för fossilbilen?
1 augusti, 2017
För mycket miljö?
25 augusti, 2017
Visa alla

Min bil är ingen förorenare, minsann!

Många bilister försvarar sina bilar som om de vore deras barn.
I hemmatvättarnas försvarstal så brukar man hävda att det bara är bilar som läcker motorolja, eller om oljebyten sker på en GDS-hall, som ger upphov till att 1000 ton olja kommer från orenade biltvättar. Underförstått att; eftersom den egna bilen inte läcker olja så finns heller inget problem och alltså kan hen fortsätta tvätta bilen på garageuppfarten.

Olja kommer från många källor

Nu är olja ett ganska brett begrepp av petroleumkolväten, där fetter, avfettningsmedel, lösningsmedel, smörjoljor m.m. ingår. Det är alltså betydligt fler källor som ger upphov till oljeförorening än bara motoroljan. Alla rörliga metalldelar, asfalten, gummidäcken, kemiska produkter och underredsmassa är samtliga bidragsgivare till att det blir oljeföroreningar som läcker ut vid en biltvätt.

Egna barn och andra ungar.

Många bilister försvarar sina bilar som om de vore deras barn. Varje försök till angrepp ska slås ner. Att den egna bilen skulle läcka olja tas nästan personligt. Men om dessa bilister istället tänker sig att bli föredömen åt alla andra bilägare som alltså står för problemet, så kan de väl tvätta sin bil i en tvätthall i alla fall. Inte för sin egen skull, utan för alla andras.

Comments are closed.