Skyll inte på barnen!
19 juli, 2017
Början till slutet för fossilbilen?
1 augusti, 2017
Visa alla

Omvänd kreativitet

Om jag visar lite ledarskap så kan i alla fall inte andra använda mig som bortförklaring nästa gång.
Den omvända kreativiteten gäller ofta i miljöfrågor. Så fort det dyker upp en miljödiskussion, som indikerar lite uppoffring, så läggs mer energi på att bortförklara sig än att försöka genomföra det som behövs. Någon som känner igen sig?

Exempel på bortförklaringar är att all annan miljöförstöring är så mycket värre. Oftast är det “Kineserna som är 100 gånger värre” eller att grannen minsann skiter i all källsortering. Eller så uttrycker vi misstroende mot alla initiativ: “Kan man verkligen lita på ekologiskt?” “Den där Al Gore, han snackar klimat men har ett privatjet”. Priset tar i alla fall de tidningsrubriker som säger att “skaffa barn är det största miljöproblemet”

Detsamma gäller biltvättar. Nu har vi en massa plast i haven, förmodligen är det kineserna som varit framme igen? Ett mycket större problem än biltvättar, så jag har inget dåligt samvete. Och om man nu åker till en biltvätt så släpper man säkerligen ut desto mer avgaser och alla dessa tungmetaller hamnar ju i naturen på vägen dit dessutom.

Kunde vi kanske prova en annan approach: Om nu alla andra människor tycks vara problemet, hur ska vi ändra på det om inte jag själv tar några initiativ? Om jag visar lite ledarskap så kan i alla fall inte andra använda mig som bortförklaring nästa gång.

Comments are closed.