Vi välkomnar Bilprovningen till Hållbar Biltvätt
17 maj, 2017
Vilken nytta har kommunerna av oss?
6 juni, 2017
Visa alla

Det värsta är det godas fiende

Så fortsätt tvätta bilen i en riktig tvättanläggning - för barnbarnens skull om inte annat.
Nu tror ni jag blandat ihop det? För det heter ju det bästa är det godas fiende, egentligen. Men när jag läser de kritiska invändningarna på facebook och twitter mot våra ädla motiv, om att inte tvätta hemma, så hänvisar man faktiskt till att det redan är mycket värre så det spelar ingen roll.

Släpper bilarna ut betydligt mer från biltrafiken?

Avsändarna av sådana budskap antar att det sprids så mycket mer tungmetaller och olja från biltrafiken rätt ut i naturen än vad som rinner av från biltvätten. Alltså, att åka till en tvätthall skulle då vara en meningslös handling ur miljösynpunkt.

Motsäger sig själva.

Men det här skulle kunna vara ett starkt argument om att strypa eller förbjuda bilismen helt, trots att det knappast är avsikten från dessa avsändare. Alltså 1000 ton olja och 50 ton tungmetall är väldigt mycket förorening bara det. Om nu dessa bilar skulle släppa ut, säg 4-10 gånger mer, från vanlig bilkörning så börjar vi närma oss ett ifrågasättande av bilismen överhuvudtaget.

Större anledning att åka till en tvätthall.

Nu vet varken jag eller någon annan om hur stort problemet med bilismen är totalt sett. Men, om naturen tycks nå en kritisk föroreningsgräns ännu snabbare än vad forskarna vetat om hittills, så vore det snarare ett argument som än mer talar för att åka till en tvätthall. När marginalerna är lägre, så tål naturen inte MER förorening utan snarare MINDRE. Alternativet är att vi redan gett upp tanken på att arvet till barnbarnen ska vara en planet i samma skick som vi själva fått njuta av. Så fortsätt tvätta bilen i en riktig tvättanläggning - för barnbarnens skull om inte annat.


Comments are closed.