Samhällets njurar
20 april, 2017
I huvudet på en hemmatvättare – del 3
28 april, 2017
Visa alla

Kan regnet fungera som tvätt?

Regnet har en avsköljande effekt, men ren blir den inte.
Vi på Hållbar Biltvätt får höra ibland att tvätthallarnas roll är överskattad ur miljösynpunkt. Om det regnar så sköljs ju ändå föroreningarna ut i naturen, kan man tycka. Det skulle ju betyda att regnet fungerar som tvätt, men då skulle vi å andra sidan inte behöva tvätta bilen överhuvudtaget. Eller hur? Regnet har en avsköljande effekt, men ren blir den ju inte. Så låt mig förklara varför.

Inte så rent

Följande faktorer skapar ett rent resultat: varmt vatten, tid, bearbetning och kemi. Om det bara hamnar kallt vatten på en bil, så duger det till att få bort vägdammet men knappast mer. Olja och tungmetaller sitter ingrodda fettlösliga partiklar. De sitter ordentligt fast, men åker av först när bilen blir ordentligt ren. Därför är det heller inte särskilt troligt att svårare smuts som innehåller olja och tungmetaller rinner av en bil därför att det regnar ibland.

Comments are closed.