Stora biltvättarhelgen 22-23 april 2017
9 mars, 2017
Kan en biltvätt vara hållbar på riktigt?
16 mars, 2017
Visa alla

De värsta tungmetallerna?

Det handlar om bly, nickel, krom, zink, kadmium och koppar
Det finns många olika typer av föroreningar och ingen vill såklart förstöra naturen. Men exempelvis för biltvättar så undrar man förstås varför just vissa tungmetaller är så viktiga att undvika? Det handlar alltid om dessa: bly, nickel, krom, zink, kadmium och koppar.

Det finns flera svar på den frågan. Bly och kadmium tillhör egentligen de värsta tungmetallerna och som lagstiftningen prioriterat högt. Utsläppen kan tyckas blygsamma i jämförelse med de övriga metallerna. Men dessa metaller är så mycket farligare även i små doser.

Redan för 25 år sedan räknade forskarna ut att 10% av befolkningen hade så höga halter av kadmium att njurarna började ta stryk, bortsett från de som rökte och fick i sig extra mycket kadmium den vägen. Vi har också spridit rejält mycket bly på den tiden när bly fanns i bensinen. Bly är ett nervgift som bland annat påverkar den intellektuella utvecklingen hos barn, t.ex. Vi tål alltså inte så mycket mer av dessa metaller eftersom vi spridit så mycket tidigare.

Det är dock glädjande att kadmium-mängderna som rinner av från bilarna är rejält mycket lägre än för 10-20 år sedan.

Comments are closed.