I huvudet på en hemmatvättare – Film nummer 2
2 mars, 2017
Stora biltvättarhelgen 22-23 april 2017
9 mars, 2017
Visa alla

Lagligt eller olagligt?

Även den simplaste reningsanläggningen med bara en slamavskiljare alltid är bättre än en hemmatvätt.
I biltvättarnas värld är det kommunerna som bestämmer. Det florerar lite olika besked om vilka regler som gäller. Kommunerna kan ha olika krav på vad som får släppas ut från en biltvätt och en del kommuner har utfärdat lokala förbud mot hemmatvättar. Sedan kan både kommunala vattenverket och kommunala miljönämnden ställa krav på en tvätthall.

En gång i tiden så var det statliga Naturvårdsverket som utfärdade råd och riktlinjer. Även om kommunerna inte var tvungna att följa dem så blev det en standard som de flesta kommunerna höll sig till.

Numera har Naturvårdsverket backat från sin centrala position och det finns bara inofficiella f.d. råd. Det finns både fördelar och nackdelar med lokala istället för centrala kravställare, men i vilket fall som helst så bör vi komma ihåg att en hemmatvätt innebär normalt 0% rening och även den simplaste reningsanläggningen med bara en slamavskiljare alltid är bättre än en hemmatvätt.

Comments are closed.