Biltvättsrapporten 2016
22 februari, 2017
I huvudet på en hemmatvättare – Film nummer 2
2 mars, 2017
Visa alla

En 25 grams chokladkaka eller 1000 ton olja?

Oljan kommer från flera källor
Vilken bild av ett miljöproblem får oss att förstå ett problemet på bästa sätt? Siffror blir lätt abstrakta och säger oss faktiskt ingenting om vi inte kan relatera det på något sätt. Den olja som rinner av från en biltvätt tas om hand till 99% i en tvätthall men till 0% om tvätten sker hemma. Men det handlar om stora mängder, 25 gram per biltvätt.

Alltså 25 gram motsvarar en lite mindre chokladkaka. Kolla i en affär nästa gång du handlar så får du se. Det är så mycket olja som rinner av en bil i en biltvätt. Jag tror att de flesta tänker att oljan kan bara komma från gamla skorvar som läcker olja, så därför kan det inte vara aktuellt med just min bil. Redan där har vi ett pedagogiskt problem för oljan kommer från andra källor såsom vägen eller däcken. Asfalt består ju av olja faktiskt.

Och alla dessa "chokladbitar" blir tillsammans 1000 ton olja när vi räknar alla som faktiskt tvättar bilen hemma.

Comments are closed.